top of page

Twój tytuł: Jakie pyszne dania przyrządzasz?

Przykładowe tytuły: Rozpływające się w ustach czekoladowe babeczki albo Bezglutenowa tarta cytrynowa albo Karmelowe ciasteczka z niespodzianką

Teraz gdy już przyciągnąłeś uwagę czytelników, od razu powiedz im, że wielokrotnie wypróbowałeś przepis. Zacytuj jednego z zadowolonych czytelników, którzy sami przygotowali coś według tego przepisu. Zawsze możesz dodać cytat później, gdy otrzymasz od czytelników komentarze, takie jak ten:

Najlepsza babeczka, jaką jadłam od lat. Dziękuję! – Anna Warzecha

Czas napisać Twój pierwszy, apetyczny akapit. Niezależnie od tego, czy opisujesz ciasteczka czy tartę, każdy kuszący przepis powinien zaczynać się od dobrej historii jego pochodzenia. Opisz, jak wymyśliłeś ten przepis, co Cię zainspirowało, co najbardziej podobało się Twoim bliskim lub znajomym itp. Przykuj uwagę czytelników i pokaż swoją osobowość w otwarty i szczery, a nawet żartobliwy sposób! Dodaj kilka apetycznych zdjęć pod pierwszym akapitem, aby wbudzić entuzjazm czytelników.


Podaj ponownie tytuł przepisu


Sekcja 1: Wymień składniki


Podaj wszystko, czego czytelnik potrzebuje do idealnego wykonania tego przepisu, łącznie z ilością, opcjonalnymi dodatkami lub alternatywami. Na przykład:

  • ½ kostki masła w temperaturze pokojowej

  • ¾ szklanki cukru trzcinowego

  • ¾ szklanki cukru białego

  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 350 g pokrojonej czekolady

  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

  • 1 szklanka mleka (lub mleka migdałowego)

Sekcja 2: Dodaj numerowane instrukcje


Instrukcje powinny być zawsze krótkie i na temat.

  1. Pierwszy krok powinien skupić się na przygotowaniach. Np.: Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.

  2. Wszystkie środkowe kroki powinny opisywać, co czytelnik ma zrobić w określonej kolejności. Np.: W dużej misce utrzyj masło, oba cukry i ekstrakt waniliowy na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.

  3. Na koniec podaj czas pieczenia lub gotowania. Opisz, jak powinien wyglądać produkt końcowy i kiedy należy go podać. Np.: Piecz ciasteczka, aż będą miały złocisty kolor. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i przełóż je na ruszt na 10 minut. Voila! Ciasteczka są gotowe. Podawaj je od razu po lub przechowuj w hermetycznym pojemniku maksymalnie 1 tydzień.

Dodaj na końcu kolejne zdjęcie jako propozycję podania. Zaproś czytelników do komentowania posta i podzielenia się własnymi doświadczeniami z przygotowania przepisu. W Edytorze możesz nawet włączyć komentowanie gości, aby czytelnicy mogli komentować bez logowania się na stronie.

Comments


Jedyna taka społeczność

w Europie!

Skontaktuj się z nami, a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania

i pomożemy Ci rozwinąć Twój biznes.

 

r.rogiewicz@partnerskiekb.pl

Zasób 9_4x.webp
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
bottom of page